Blogg

Pussymössor = Solidaritet

Jag stickar på min pussyhat. Den är aggressivt rosa. Illrosa med lätt dragning åt neon. Men vad ska pussy hat heta på svenska? Pussy går inte att översätta säger översättaren och författaren (Maken) Gun–Britt Sundström i en facebooktråd vi båda hamnat i. Själv säger hon pussymössa. Fittluva skriver någon. Vulvaluva kontrar jag med då, inspirerad av all allitteration.

Men vad betyder den? Pussymössan betyder kvinnokamp. Den betyder att vi kvinnor/flickor visar att vi är många och att att vi säger att vi själva ska bestämma över våra liv och kroppar. Ja ni vet det där same old same old om att mänskliga rättigheter ska gälla även kvinnor.

Pussymössorna slog ner som en global konfettibomb. Från ingenstans till överallt på nästan ingen tid alls. Vi såg dem först på den jättestora Women’s march on Washington 21 januari. Demonstrationen som så mäktigt växte till att pågå samtidigt i 600 städer i USA och världen. Däribland i Åre –  där femtio personer demonstrerade på skidor!

Projekt pussyhat skapades av ett gäng kvinnor i Kalifornien och lanserades sent i november förra året inför den stora demonstrationen för kvinnors rättigheter. Projektet hade två mål. 1. Att förse demonstranterna med ett slagkraftigt gemensamt visuellt uttrycksmedel. Läs; skapa ett hav av rosa mössor. 2. Skapa ett sätt att vara delaktig i kampen för kvinnors rättigheter även för de som inte kunde gå i en demonstrationen. De var delaktiga ändå genom att sticka och skänka mössor.

Om det blev en världsomspännande viral supermegasuccé? Sitter jag i Växjö och stickar en pussymössa?

Och nu är det 8 mars. Denna dag för sorg, kamp och den speciella glädje som finns i gemenskap. Projekt pussymössa utvidgar sig. I dag kan vi alla delta i Pussyhat Global Virtual March och hedra kvinnodagen och visa andra och varandra att vi är många. För vi syns i våra mössor. Samtidigt utlyses en världsomspännande kvinnostrejk i dag. Det är jädrigt spännande tycker jag!

Efter president Voldemorts intåg så har vikten av gemensamma protester blivit uppenbar för så många. Bubblar det i folkdjupen? Kommer vi att fatta att vi inte kan sitta på våra rumpor och kolla netflix och tro att demokratin, rättssäkerheten och yttrandefriheten bara stannar kvar av sig själv? Jag tror det. Hoppas det. Jag tror också (eh hoppas då) att ingen något så när rimligt fungerande individ fortfarande menar att feminismen är överspelad.

I dag visar jag att jag bryr mig om alla mina medsystrar i min pussymössa. Den syns. Den är visuellt högljudd faktiskt. Solidaritet ropar den! Rättvisa! Frihet! Feminism!